













Dla każdego człowieka, a zwłaszcza młodego, rozpoczynającego swoją naukę i pracę w szkole czy przedszkolu, śniadanie ma niebagatelne znaczenie. O mocy śniadania przekonywał Samorząd Uczniowski wraz jego opiekunem: panią Moniką Przybyłowicz.
Wiele uwagi poświęcono regularności śniadania zjadanego w domu, przez rozpoczęciem zajęć szkolnych, które daje energię oraz pomaga utrzymać koncentrację. Dobrze skomponowane zawiera składniki odżywcze, witaminy, jest różnorodne i smaczne. Warto próbować nowych smaków, na przykład owsianki z owocami, jajecznicy czy jogurtu naturalnego z owocami i płatków kukurydzianych. Wspomniano o roli wody w całodziennej diecie człowieka, o roli ciepłych posiłków.
Po prezentacji każdy z uczniów miał okazję próbować zdrowych kanapek, przygotowanych przez oddział maluchów wraz z panią Marią Piwowar. Królowały świeże warzywa, twarożek oraz wędlina, a także jajo, które posiada wiele wartości odżywczych.
Ufamy, że kształtowanie prawidłowych nawyków zbuduje zdrowie oraz nauczy naszych uczniów wybierać zdrowe przekąski: produkty mleczne, owoce i warzywa, produkty nieprzetworzone. Profilaktyka chorób cywilizacyjnych to właśnie budowanie świadomości już od najmłodszych lat, dlatego nasza szkoła chce uczyć, kształtować pozytywne wybory i mądrze wychowywać.